0Item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.

Kapok kussens

Het duurzame kapok heerlijk fluweelzacht materiaal

Kapok is een eco vriendelijke en hypo-allergene keuze voor in jouw kussen. Kapok is bijna zijdezacht en lichter dan katoen. Het heeft een goede vochtopnemende, sneldrogende en goed ademende werking en geeft een goede ondersteuning aan nek en hoofd.

Kapok is duurzaam
Kapok kussens zijn helemaal plantaardig. Kapok is een zijdezachte, luchtige, katoenachtige stof afkomstig van de kapokboom, die groeit in warme streken. De kapok is afkomstig uit Indonesië. Men zou kapok ook plantendons kunnen noemen. Met een kussen van kapok draag je dus bij aan een verantwoord gebruik van natuurlijke bronnen.

De bomen - die tot 70 meter hoog worden - groeien van nature in het wild, waardoor kapok een duurzame bron voor materiaal in het kussens is. Kapokbomen dienen ook als afscheiding van landbouwgrond en voor het beschaduwen van andere gewassen.

De kapokbomen groeien zonder toevoeging van mest en leveren ieder jaar een oogst van noten met daarin de kapokvezels. Niet alleen de pluizen van de noot worden gebruikt, de overige bestanddelen worden vrijwel volledig verwerkt, onder meer voor de productie van soda. Er is dus nauwelijks afval.

Eigenschappen van kapok
Kapok heeft een aantal hele mooie eigenschappen. De kapokvezel is een klein verzegeld buisje gevuld met lucht, ideaal voor vulling van kussens. Het is acht keer lichter dan katoen en het ademt en isoleert erg goed dankzij de holle vezels. Kapok is hypo-allergeen door een wasachtig laagje dat om de vezels ligt. Het is verder reukloos, niet giftig en bestand tegen rot (schimmel en meeldauw), waardoor er geen pesticiden nodig zijn.

Kapok wordt al eeuwen gebruikt als luxe vulmateriaal. In matrassen werd het in Europa gebruikt vanaf met midden van de 19e eeuw. Door de introductie van synthetische materialen en het vertrek van Nederland uit Indonesië is het in de 20e eeuw bij ons weer uit beeld geraakt.

De kapok boom

Oorspronkelijk komt de kapokboom uit Mexico en Midden- en Zuid-Amerika. Nu komt de meeste kapok uit Indonesië, de Filippijnen en Maleisië. De Maya's zagen de kapokboom als de verbinding tussen het leven op de grond en in de hemel. Volgens andere inheemse volken draagt de kapokboom de hemel. Daarom sparen de autochtonen in Zuid- Amerika, bij het omhakken van stukken oerwoud, toch deze bomen.

De kroon van de kapokboom heeft de vorm van een paraplu. De stam is bezet met grote stevige doorns. Deze boom vinden we in de tropen zowel in natte altijd groene bossen als ook in seizoensbossen. In deze seizoensbossen laat de boom, tijdens de droge tijd, de bladeren vallen. De bladeren zijn handvormig gedeeld in vijf tot negen blaadjes. Grote bomen vormen onder aan de stam stevige plankwortels.

De bloemen van de kapokboom zijn niet erg opvallend. De ongeveer drie centimeter lange schermbloemen zijn wit tot paarswit. De bloemschermen verschijnen voordat de bladeren uitlopen en alleen op de nieuwe takken. De bloemen geuren naar zure melk, waarschijnlijk de reden waarom de boom vleermuizen aantrekt.

De vruchten zijn langwerpige peulen van maximaal vijftien centimeter lengte. De zaden in de peulen zijn omgeven door vruchtpluis, dat als kapok in de handel wordt gebracht. De vezels uit het vruchtpluis zijn te glad om garens van te spinnen. Het wordt gebruikt als vulling van regenjacks, zwemvesten, zittingen van stoelen, matrassen en zadels.

Uit de zaden van de kapokboom kan olie worden geperst, die gebruikt wordt als spijsolie. Deze olie wordt ook gebruikt voor zeep of als lampolie. Het hout van de kapokboom is licht en zacht en niet goed bruikbaar om er meubels van te maken. Deze eigenschap beschermt 'm ook tegen de houtkap door mensen. Indianen hebben het hout van de kapokboom wel gebruikt om er reusachtige kano’s van te maken.


Goed alternatief voor vegetariërs en veganisten
Het kapokkussen is geschikt voor vegetariërs en veganisten, omdat het voor 100% is gemaakt van plantaardige stoffen.

Hypo-allergeen
Onze kapok kussens zijn ook prima geschikt voor mensen met een huisstofmijt allergie, omdat huismijt niet houdt van het wasachtige laagje dat om de vezels ligt en die afsluit. Bovendien gebruiken we ook voor onze kapokkussens de donsdichte tijk met het Nomite label. De stof is zo dicht geweven dat huismijten en niet doorheen kunnen.

Onderhoud van kapok
Onderhoud een kapokkussen door het dagelijks op te schudden en leg het af en toe in de zon - dit is goed voor de hygiëne van jouw kussen. Als je een kussenbeschermer gebruikt, blijft jouw kussen veel langer mooi en schoon. Dit zorgt ervoor dat u langer plezier hebt van jouw kussen.

Het kapok wassen kan niet, omdat daardoor het natuurlijke laagje was om de vezel kapot gaat. Als u merkt dat de kapok z’n veerkracht verliest, kunt u een navulverpakking kapok bestellen zodat jouw kussen weer als nieuw is.