(+31) 0571 298081CONTACT
0Item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.

Dekbed kopen: tips

Wat voor soorten dekbedden zijn er allemaal en hoe kies je het dekbed dat het beste bij je past?

Bekijk onze tips en zie hoe je alles zelf gemakkelijk kunt vergelijken.

Soorten dekbedden

Een vier-seizoenen dekbed kan gevuld zijn met een dons, wol of synthetisch materiaal. Wat u het prettig vindt, is heel persoonlijk. Elke vulling heeft zijn eigen voor en nadelen. Een wollen dekbed is vaak zwaarder en mag niet in een gewone wasmachine. Een synthetisch dekbed kan broeierig worden, maar blijft altijd warm. Dat geld ook als deze nat wordt. Een donzen dekbed is juist heel licht en reguleert heel goed de temperatuur maar is vaak iets duurder.

Dekbedden vergelijken;

Om het vergelijken van dekbedden makkelijk te maken, is er het TÜV testmark. Dit label geeft in één oogopslag een overzicht van alle dekbed kenmerken;


Dekbed maten (cm):

 • dekbedmaat 140 x 200/220 = 1 persoons -  bedmaat  90 x 200/210 
 • dekbedmaat 200 x 200/220 = 2 persoons -  bedmaat 140/160 x 200/210 
 • dekbedmaat 240 x 200/220 = 2 persoons -  bedmaat 160/180 x 200/210 Lits-Jumeaux
 • dekbedmaat 260 x 200/220 = 2 persoons -  bedmaat 180/200 x 200/210 King size

Voordat je een dekbed gaat kopen moet u goed weten welk soort vulling u wenst. Als u de keuze moet maken tussen synthetisch, wol of dons kunt u gemakkelijk de voor en nadelen naast elkaar zetten en dan een juiste keuze maken aan de hand van uw wensen. De één wil een natuurproduct, terwijl de ander synthetisch gemakkelijker vindt. De vullingen verschillen ook van gewicht. Zo is wol zwaarder en stugger waardoor het dekbed minder aansluit op het lichaam. Een zwaarder dekbed is niet altijd warmer. Voor alle de vullingen geldt: het moet niet te warm zijn als dekbed in de zomer en als je een winterdekbed kiest moet het juist lekker warm zijn in de winter. Dit zal iedereen anders ervaren, want wat is nu precies 'lekker warm'? 

Vulling:

 • Eendendons: lekker zwaar maar echter dons, zoals een echt Duits dekbed
 • Ganzendons: heerlijk lichte vulling vormt makkelijk om je heen.
  • Donsvulling: 
   • 15% dons Samengesteld uit minimaal 15% gewichtsaandelen dons en 85% veertjes. 
   • 65% dons Samengesteld uit minimaal 65% gewichtsaandelen dons en 35% veertjes. 
   • 90% dons Samengesteld uit minimaal 90% gewichtsaandelen dons en 10% veertjes. 
   • 100% dons Bestaat uit 100% dons en dus geen veertjes.
 • Wol: stevig, maar neemt goed vocht op waardoor deze nooit klam aan vloelt
 • Kameelhaar: neem het beste vocht op en is licht, ideaal als zomerdekbed vulling
 • Zijde: voor een koel dekbed, neem goed vocht op
 • Katoen: Neemt goed vocht op -bamboe:Neemt ook goed vocht op, waardoor je minder last hebt van zweten.
 • Synthetisch: Een warm dekbed

De vulling van een synthetisch en wollen dekbed kan niet verschuiven, omdat die bestaat uit een soort mat die aan de tijk is gestikt of gesealed. Bij een donzen dekbed kan de vulling wel verschuiven. Hier is de tijk dan ook of doorgestikt tot vakjes waarin de dons op zijn plaats blijft. Of het de tijk is door middel van staande schotjes verdeeld . Het voordeel hiervan is dat er op de naden dan geen verlies van warmte kan ontstaan. Hoe groter de vakken, hoe groter de kans op schuivende vulling. Een vulling die mooi op zijn plaats blijft zorgt voor een goede isolatie. Het Warmte klasse systeem geeft aan welk dekbed bij jouw kan passen, waarbij het gemiddelde is genomen. Elke klasse geeft aan hoe warm een dekbed gemiddeld is. Een herfst (wk3) en zomerdeel (wk4) samen is even warm als een enkel winterdeel (wk1). Hier nog eens gemakkelijk op een rijtje;

Warmteklassen:

 • WK 1 - Vanaf 8,8 cm - Ideaal voor koude slaapkamers en/of mensen die het snel koud hebben.
 • WK 2 - 6,3 – 8,2 cm - Gemiddelde warmte isolatie. Deze dekbedden zullen de meeste mensen goed bevallen.
 • WK 3 - 4,0 – 5,7 cm - Voor mensen die het snel warm hebben en/of voor het gebruik in verwarmde kamers        Bekijk ons aanbod vier seizoenen dekbedden
 • WK 4 - 2,0 – 3,4 cm - Echte zomerdekbedden, die zelfs in warme nachten nog optimaal comfort bieden.            Bekijk ons aanbod zomerdekbedden

Tijk:

De tijk van een dekbed wordt geweven met verschillende materialen. Er zijn tijken, gemaakt van katoen, zijde, tencel, viscose, en menggarens. De stof van de tijk bepaald ook hoe warm een dekbed is, hoeveel vocht het dekbed opneemt en doorlaat, hoe snel deze droog is en hoe glad deze is. De tijk van een donsdekbed moet zo dicht zijn. Anders kunnen er veertjes doorheen steken. Een bijkomstig voordeel is dat deze tijk zo dicht is dat de huisstofmijt er niet door kan. Deze dekbedden hebben ook het Nomite label.

Bij een synthetisch en wollen dekbed mag de tijk meer open zijn. Maar een te los weefsel is niet huisstofmijt dicht. Dus als je allergisch bent is het verstandig een dekbed met dicht geweven tijk te kopen.

Variatie:

Soms is er te weinig verschil tussen het lente-herfstdeel van het vierseizoenendekbed, het zomerdeel of de twee helften samen. Het is dan niet goed mogelijk om te variëren met de gewenste warmte.

Samenvoegen

Er zijn drie manieren waarop de twee dekbedhelften samengevoegd kunnen worden tot een winterdeel. Drukknopen, rits of zusterknopen. Alle soorten zijn handig.

Wassen:

Een dekbed wassen is niet vaak nodig, alle synthetische en de meeste donzen dekbedden kunnen gewoon in de wasmachine worden gewassen en in de droger gedroogd worden. Dekbedden met een grotere maat passen niet in uw wasmachine deze kun je het beste bij de wasserette laten wassen. Na het wassen van een donzen dekbed moet je de dons in het dekbed goed opschudden. Wollen dekbed kunnen alleen chemisch worden gereinigd. Door een dekbed te wassen, loopt je wel het risico dat het krimpt of aan dikte verliest.

Huismijt:

Bent u allergisch voor huisstofmijt, kies dan in ieder geval een dekbed met een dicht geweven tijk dat op 60°C gewassen mag worden. Het Nomite label geeft aan of de tijk huisstofmijt dicht is. Er zijn ook dekbedden met een mijtwerende behandeling of vulling waar de huisstofmijt niet in kan leven. Om lekker te slapen heb je ook een goed matras en kussen nodig.

 

Dekbedden met een TÜV testmark worden jaarlijks gecontroleerd door TÜV Rheinland Nederland BV (voorheen TNO textiel). Het label is vrijwillig, dus als een dekbed geen label heeft zegt dit nog niets over de kwaliteit.

Bij Odeco.nl vind u van alle dekbedden de eigenschappen onder het tabblad: Extra informatie


Ben je op zoek naar een nieuw matras? Bekijk dan onze 'matras kopen tips'.