(+31) 0571 298081CONTACT
0Item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.

Naast bedbodem en matras is het dekbed een vitaal element in je slaapgenot.
Wist je dat een mens gemiddeld een halve liter vocht per nacht verliest? Eén van de voornaamste eigenschappen van een dekbed is daarom, naast het warm houden van het lichaam, het kunnen opvangen van dit vochtverlies. Een dekbed bestaat uit een tijk met daarin de vulling. De tijk moet voldoende kunnen ademen zodat het vocht kan opnemen. Daarnaast moet de tijk natuurlijk ook dicht genoeg zijn om de vulling binnen te houden. De meeste dekbedden hebben een tijk van 100 procent katoen. Tegenwoordig heb je ook dekbedden met een tijk van houtcellulose. Dit materiaal neemt vocht nog beter op en is lichter dan katoen.

silvana dekbedden

Soorten vullingen

 Er zijn vijf soorten vullingen van dekbedden: dons, wol, zijde of linnen, kapok en synthetisch:

  • Goede donzen dekbedden zijn licht van gewicht en warm tegelijk. De echte bestaan minstens voor 65 procent uit dons, de rest zijn kleine veertjes. Dons is namelijk het zachte deel van het verendek van een vogel, dat wat het dichtst op de vogelhuid zit. Een percentage dons van 95 is het maximum en ook het duurst. Twee hoofdsoorten dons zijn afkomstig van ganzen en eenden; hoe kouder de streek van herkomst van deze dieren, hoe warmer je dekbed.
  • Wollen dekbedden worden gemaakt van schapenwol, geschoren van dieren in een mild klimaat. Die hebben van nature een zachte vacht. Dit soort dekbed is flink veel zwaarder dan het donzen zusje, een heerlijk alternatief voor mensen die ’s nachts graag een behoorlijk gewicht op zich voelen.
  • Dekbedden van zijde, bamboe of linnen zijn perfect voor de zomermaanden: licht en sterk vochtopnemend. Ook slaapkamers die altijd verwarmd zijn lenen zich voor dit materiaal.
  • De aloude vulling kapok is weer helemaal terug, nu ook voor dekbedden. Speciaal geschikt voor mensen die snel transpireren, want kapok geeft een uitstekende warmte- en vochtregulering. Bovendien is het koel in de zomer en warm in de winter, zacht en veerkrachtig. De benaming ‘Java-kapok’ werd in de jaren twintig van deze eeuw een kwaliteitsstempel voor een hoogwaardige soort.
  • Synthetische dekbedden benaderen steeds beter de hierboven genoemde natuurlijke materialen. Gemaakt van soepele holle vezels hebben ze dezelfde eigenschappen van dons of wol.
  • Speciaal voor mensen die aan koude voeten lijden, zijn bijzondere dekbedden te krijgen met extra dichte vulling aan de onderrand. Plaatselijk is er dus meer warmte-isolatie. En heb je meer last van koude schouders, dan draai je dit dekbed gewoon om!

 

Warmteklassen


Wanneer je een dekbed gaat kopen, is het vaak moeilijk inschatten welke dikte geschikt is voor jou en je slaapkamer. Daarom heeft de Nederlandse Vereniging van Huisvrouwen in samenwerking met onderzoeksinstituut TNO een verdeling gemaakt in warmteklassen.

  • Warmteklasse 1, dekbedden dikker dan 8,8 cm. Voor erg koude slaapkamers of omstandigheden.
  • Warmteklasse 2, dekbedden met dikte van 6,2 tot 8,2 cm. Meest verkocht. Voor slaapkamers verwarmd tot 15 graden Celsius.
  • Warmteklasse 3, dekbedden met een dikte van 4,0 tot 5,7 cm. Voor mensen die het snel warm hebben of slaapkamers die verwarmd zijn tot 20 graden Celsius.
  • Warmteklasse 4, dekbedden met een dikte van 2,0 tot 3,4 cm. Zomerdekbed voor warme nachten of kamers met een temperatuur hoger dan 20 graden Celsius.
dekbed_DIS_TUV

 

Dekbed Informatie Systeem


Een aantal fabrikanten heeft de koppen bij elkaar gestoken om de kopers van dekbedden van dienst te zijn. Samen hebben zij een merk-onafhankelijk Dekbed Informatie Systeem uitgewerkt (DIS). Op alle dekbedden die zij produceren, zit een etiket volgens dit 10-punts systeem. Daardoor kan de consument beter vergelijken en kiezen. Het DIS is ontwikkeld in samenwerking met TNO en goedgekeurd door de Consumentenbond. Vraag bij een beddenspecialist naar dit systeem.

Dekbed Informatie Systeem (DIS)
De keuze van een nieuw dekbed is belangrijk. Tenslotte gaat het zo’n 10 jaar lang mee. En dan wilt u natuurlijk een exemplaar waaronder u comfortabel en gezond kunt slapen. Het aanbod en de diversiteit van dekbedden is groot. Om het kiezen toch eenvoudig te maken is DIS, het Dekbed informatie Systeem opgezet. Op het DIS-TUV-label aan het dekbed ziet u in één oogopslag alle belangrijke eigenschappen. Verschillende dekbedden kunnen aan de hand van het DIS-TUV-label snel en objectief met elkaar worden vergeleken. Met het DIS-TUV-label is het gemakkelijk een dekbed te vinden dat perfect bij u past.

Eigenschappen waarover het DIS-label informatie verstrekt
Op het DIS-label van uw beddengoed vindt u informatie over de volgende tien eigenschappen, die u helpen bij het bepalen van de juiste keuze:

01. Vulling
Dons is vaak gemengd met kleine veertjes. Het donsgehalte (15% tot 100%) moet daarom vermeld worden. Hoe meer dons, hoe lichter het dekbed. Synthetische vezels. Vermeld moet worden of de vezels hol of gesloten zijn. Holle vezels zijn veerkrachtiger en isoleren beter. Wol is meestal 100% zuivere lams- of scheerwol, in zomerdekbedden wordt de wol ook wel gemengd met wildzijde (70% – 30%)

02. Model
Om de vulling van het dekbed te fixeren worden boven- en onderkant van de tijk op verschillende manieren, al naar gelang het type, aan elkaar bevestigd.

03. Afmeting
Eenpersoons dekbed. 140 cm breed is voor de meesten ruim voldoen. Tweepersoons dekbed. Breedte van 200 cm (normaal) tot 240 cm of zelfs 260 cm. Een lengte van 200 cm is voldoende tot een lichaamslengte van 185 cm. Bent u langer, dan is een lengte van 220 cm aan te bevelen. De maten op het DIS etiket zijn vrijliggend en gladgestreken gemeten.

04. Tijk
De tijk is het omhulsel van de dekbedvulling. Hij moet aan twee belangrijke voorwaarden voldoen:
• hij moet dicht genoeg zijn om de vulling binnen te houden én
• hij moet voldoende ademen om transpiratievocht effectief af te voeren.

Dekbedden hebben vrijwel altijd een tijk van 100% katoen; alternatieven zijn o.a.: samenstelling van katoen/polyester, microweefsel of viscoseweefsel.

05. Vulgewicht
Het vulgewicht wordt vermeld als totaalgewicht of gewicht per m2. Omdat verschillende soorten en kwaliteiten vulmaterialen ook verschillende isolatiewaarden hebben, kunt u alleen de vulgewichten van dekbedden met hetzelfde vulmateriaal met elkaar vergelijken.

06. Warmteklasse
De warmtebehoefte verschilt van persoon tot persoon. Dekbedden kennen dan ook verschillende warmteklassen, die u houvast geven bij de bepaling van keuze. Warmteklassen zijn gerelateerd aan de dikte van het dekbed.

Klasse 1: v.a. 8,8 cm. In een koude kamer of als u gevoelig bent voor kou.
Klasse 2: 6,2 – 8,2 cm. Gemiddelde isolatie, bij de meeste mensen favoriet.
Klasse 3: 4,0 – 5,7 cm. In een warme kamer of als u het snel warm heeft.
Klasse 4: 2,0 – 3,4 cm. Zomerdekbed, optimaal comfort in warme nachten.


07. Gewichtsklasse

Een superlicht dekbed of liever wat zwaarder? Door verschillende vulmaterialen kunnen dekbedden uit dezelfde warmteklasse verschillen in gewicht. Zo is wol wat zwaarder dan dons. Er zijn 4 gewichtsklassen, uitgaand van het totaalgewicht van een dekbed van 140×200 cm.

Superlicht: tot 1200 gram.
Licht: van 1300 tot 1700 gram.
Medium: van 1800 tot 2400 gram.
Zwaar: meer dan 2500 gram.


08. Wasvoorschrift
Dekbedden zijn doorgaans goed te reinigen. Het wasvoorschrift wordt in het DIS-etiket opgenomen met de bekende internationale wassymbolen. Het volgen van dit advies is van groot belang voor de levensduur van uw waardevolle dekbed. In de meeste wasmachines kunt u een éénpersoonsdekbed zelf wassen. Het is vooral wel belangrijk om u dekbed na het wassen zorgvuldig te spoelen en te drogen, zodat het volume weer helemaal terugkomt. Met grotere dekbedden kunt u terecht bij een wasserette of stomerij.

09. Gebruiksvoorschrift
De gebruiksvoorschriften zijn meestal eenvoudig, omdat een dekbed over het algemeen weinig onderhoud vraagt. Als u elke dag het dekbed losjes opschudt en het slaapkamerraam een uurtje open zet voor de nodig ventilatie, is dat genoeg om uw dekbed in goede conditie te houden.

10. Garantie
Dekbedden met een DIS-TUV label geven u garantie op fabricagefouten. De garantietermijn en garantiebepalingen kunnen per fabrikant verschillen, maar moeten wel duidelijk op het etiket zijn vermeld.

BRON: http://www.dekbedinfo.nl/dis/

Bron: vtwonen

The free JavaScript formatter will handle dirty JS codes.