0Item(s)

U heeft geen producten in uw winkelwagen.

Product was successfully added to your shopping cart.

Geen énkel bezwaar tegen veren en donzen dekbedden en hoofdkussens

GEEN ÉNKEL BEZWAAR TEGEN VEREN EN DONZEN DEKBEDDEN EN HOOFDKUSSENS

KIES VOOR VEREN EN DONZEN DEKBEDDEN EN HOOFDKUSSENS

 

VEEL DRUKTE OM NIETS

Is zo’n behaaglijke donzen dekbed voor iemand met een huisstofmijtallergie werkelijk taboe? Natuurlijk niet! Ondanks het feit dat op deze vraag al lang een duidelijk antwoord is gegeven, wordt er nog steeds hevig over gediscussieerd. Het misverstand dat dons-en-verenbeddengoed de favoriete verblijfplaats van de huisstofmijt zou zijn,  leidt een hardnekkig bestaan.

 

WAT IS ER WAAR VAN DAT GERUCHT?

Prof. dr. dr. Hans W. Jürgens – hoofd van het Instituut voor Industriële Antropologie aan de universiteit Kiel – heeft deze vraag grondig onderzocht. Het resultaat van zijn onderzoek bevestigt dat mensen met een huisstofmijtallergie welzeker onder donzen dekbedden mogen slapen en dat dit zelfs is aan te raden.

 

PRAKTIJK GAAT BOVEN THEORIE

Nadat uit het laboratoriumonderzoek was gebleken dat dons-en-verenbeddengoed geen enkel verband houdt met het optreden van meer of minder grote hoeveelheden huisstofmijt, heeft prof. dr. dr. Jürgens een representatief onderzoek ingesteld aan de hand van gebruikte dekens afkomstig uit verschillende huishoudens. In alle gevallen kon worden aangetoond, dat zich praktisch geen mijt in het beddengoed bevond.

 

DE AANPAK

Niet de huisstofmijt veroorzaakt de allergie maar zijn uitwerpselen, en dat alleen bij massaal optreden. De aanwezigheid van enkele exemplaren is allergologisch gezien niet van belang. Huisstofmijten komen in ieder huishouden voor omdat hun optimale leefmilieu met dat van de mens overeenkomt. Daarom is het maar moeilijk de mijten volledig uit te roeien zonder tegelijk het leefmilieu van de mens sterk aan te tasten. Aangezien echter alleen een hoge mijtconcentratie voor allergische personen een probleem vormt, werd eerst onderzocht onder welke omstandigheden mijten zich massaal voort kunnen planten.

 

VOEDING

Huisstofmijten leven hoofdzakelijk van menselijke en dierlijke huidschilfertjes. Een mens produceert per dag ca. 0,5 – 1 gram huidschilfers en 0,25 gram zijn al genoeg om duizenden mijten maandenlang in leven te houden. Zoals uit de proeven is gebleken, staan veren en dons niet op de menukaart van de mijt. Conclusie: niet dons en veren houden de mijten in leven, maar de mens zelf.

 

BARRIÈRE VAN TEXTIEL

Uit het onderzoek is gebleken, en dat is interessant, dat de mijten te groot zijn om de tijk van dons-en-verendekens te kunnen passeren. Deze overtrekstof garandeert een optimale temperatuur- en luchtuitwisseling, maar is toch zo dicht geweven dat de fijne donsveertjes niet worden doorgelaten. De vakman gebruikt hiervoor de term „donsdicht“. De mijten hebben weliswaar geen reden om zich door de hoes heen in richting veren te begeven, die immers voor hen geen voedselbron zijn, maar zo wordt een „verdwaler“ doeltreffend tegengehouden.

 

CONCLUSIE: GEEN ENKEL BEZWAAR TEGEN DONS EN VEREN BIJ HUISSTOFMIJTALLERGIE. 

Ook mensen met een huisstofmijtallergie mogen dus met een gerust hart van de voordelen en het comfort van dons-en-verenbeddengoed genieten. De resultaten van het onderzoek tonen aan dat er twee redenen zijn waarom in dons-en-verenbeddengoed zo goed als geen huisstofmijten voorkomen: ten eerste dienen veren en dons de mijten niet als voedsel, zodat zij geen reden hebben de overtrek te passeren. Ten tweede zijn huisstofmijten eenvoudigweg te groot om door de donsdicht geweven tijk te dringen. 

 

bron: European Down & Feather Association • Thomas-Mann-Straße 9a • 55122 Mainz